M-am decis sa scriu acest articol spunandu-mi ca, pentru acelea/aceia dintre voi care vor sa slabeasca, ar fi util sa obtina informatii nu doar din carti/reviste de specialitate ori articole “teoretice” pe aceasta tema - “construite” pornind de la teorii medicale si nutritionale, ci si de la oameni care au reusit sa scada in greutate. Eu ar trebui sa fiu un exemplu relevant, avand in vedere ca am pierdut 25 kg in 2 luni si jumatate, ajungand la 82 de kilograme.
Inainte de a continua, sunt dator sa va atentionez - si va rog sa luati acest lucru foarte in serios - sa va folositi de metodele si “trucurile” pe care vi le voi prezenta doar daca nu aveti nici o problema serioasa cu sanatatea. Recomandarea este sa consultati un medic inainte de a incepe orice regim de slabire prin care tintiti un minus important de kilograme. Preferabil ar fi sa consultati si un nutritionist, pentru ca ceea ce a dat rezultate in cazul meu sau chiar al nus’ carei celebritati sprijinite de nutritionisti la fel de celebri s-ar putea pur si simplu sa nu se potriveasca tuturor.
Acestea fiind spuse, cum am reusit eu sa slabesc:
- avand initial o capacitate de efort redusa, din cauza masei mari, m-am hotarat ca primele kilograme sa le dau jos mai mult prin schimbarea alimentatiei si mai putin prin miscare;
- fructele le mancam separat de alte mese (la minim o ora inainte si minim 3 ore dupa o masa fara fructe);
- am combinat restrictionarea numarului de calorii cu mancatul disociat: initial nu depaseam 1500 de calorii pe zi, dupa care, cand am simtit ca organismul incepe sa se adapteze la “consum redus”, am scazut la un maxim “admis” de 1200. Ce-a insemnat mancatul disociat: nu consumam la aceeasi masa glucide “rapide” (care se transforma rapid in energie sau grasime, provenind din alimente fara fibre - paine alba, cartofi, orez alb, dulciuri etc) si grasimi, nici glucide rapide impreuna cu surse bogate de proteine (carne, branza etc). Mancam, spre exemplu, fie paine neagra cu peste (alte carnuri le-am eliminat, considerandu-le a fi mai nesanatoase din cauza grasimilor saturate si a toxinelor) si verdeturi (am pornit regimul la inceputul lui aprilie), fie mancare de orez alb cu ceapa (fiarta in orez), dar fara nimic altceva. Asta la pranz; dimineata mancam fie numai fructe, fie cas/iaurt cu paine neagra (uneori salate din cas, iaurt si verdeturi impreuna cu painea neagra), fie supa de varza;
- am eliminat masa de seara, cel mult mancam un fruct uneori sau putina supa de varza;
- am eliminat grasimile saturate, nesanatoase (adica branza grasa, iaurtul/laptele gras, smantana, cascavalul, carnea - exceptand - dupa cum spuneam - pestele, care are grasimi bune);
- am inceput sa gatesc fara nici un pic de ulei; sursele ramase de grasime erau: uleiul extravirgin pus la salate, nucile (in cantitati mici) si grasimea din peste;
- am fost atent la aportul de proteine si vitamine, sa nu scada mult sub limitele considerate optime (la proteine apreciam pe kilogram corp ideal, adica sa nu scad mult sub 1g/kg corp, pentru masa ideala - in cazul meu - de 79 kg - deci reducerea sa nu fie mult sub 79g proteine pe zi; la vitamine - ce am reusit sa gasesc pe internet - tabele cu doze recomandate si continut al diverselor alimente - am raportat la kilogram corp real, nu ideal);
- in mare, am bazat aportul de calorii pe carbohidrati (din fructe, varza, cas/iaurt, legume si fasole plus linte), aportul de grasimi fiind cat mai redus, doar atat cat sa-mi iau vitaminele liposolubile; de-asemenea, am incercat ca, exceptand mesele de fructe ori supa de varza, sa consum alimente cu un raport cat mai mare intre proteinele si caloriile la suta de grame (cas, peste, linte; soia boabe mai putin, ca fierbi la ea 5-6 ore - asta daca ai tinut-o o noapte la muiat, altfel 8 ore);
-dupa primele 10 zile - in care am dat jos 9 kg, am crescut din ce in ce mai mult timpul si intensitatea exercitiilor fizice, ajungand ca dupa o luna de la inceputul regimului sa fac zilnic 30 min de aerobic la intensitate mare si 15 min forta - cu exceptia week-end-ului, cand faceam minim o ora de aerobic (balansari, abdomene, mers rapid) si jumatate de ora forta;
-inaintea mesei de pranz beam, in general, un pahar de apa in care storceam sucul unei lamai mari de zeama (fara indulcitori) - asta cica accelereaza digestia si metabolismul, probabil ca m-a ajutat;
- de mare ajutor mi-a fost mancatul la ore cat de cat regulate, asta permitandu-mi sa nu ajung la stari de “foame apocaliptica”, necontrolabila;
-am incercat si m-am obisnuit sa constientizez starile de stres ori nervozitate si sa le elimin influenta asupra cantitatii si modului de a manca (concret, atunci cand simteam nevoia sa mananc mai mult/mai repede si imi dadeam seama ca este din cauza stresului provocat de diverse probleme, pur si simplu ma controlam si mancam “normal” - in mod “fortat” - asta pe termen lung s-a dovedit a fi o tactica nu tocmai buna; este bine mai intai sa reduci stresul, si calea cea mai eficace este fie facand o activitate de care esti pasionat, fie prin miscare).
Dupa ce am ajuns la 82 de kilograme, mi-am mentinut greutatea (cu plusuri si minusuri de maxim 4 kg) mai mult prin miscare decat prin alimentatie, timp de 3 ani, dupa care in decurs de aproximativ un an am revenit la 107 kg (masa pe care o am si acum).
De ce m-am ingrasat la loc? Cauzele principale au fost:
- limitarea drastica a timpului liber, nemairamanandu-mi aproape deloc pentru miscare, intr-o combinatie “dezastruoasa” cu imposibilitatea de a mentine o dieta stricta (care mai mult ea sa-mi asigure constanta masei corporale) pe termen lung (aceasta imposibilitate este una de ordin psihologic mai mult, foamea genereaza ea insasi frustrare, stres si de aceea este dificil sa-i rezisti pe perioade mari de timp);
- nemancatul seara (sau consumarea doar a unui fruct) a fost cel care, in timp, a dus la aparitia unor probleme cu stomacul, probleme care m-au “fortat” si ele, intr-o oarecare masura, sa incep a manca mai mult;
-tot nemancatul seara imi dadea o stare de nesiguranta, uneori frica, greu de suportat.
Ce as fi schimbat ca sa nu revin la greutatea initiala? As fi facut compromisuri mai mici in privinta timpului liber - in primul rand, as fi dat o mai mare importanta reducerii stresului si nu doar eliminarii efectului sau asupra modului de a manca - in al doilea rand si as fi schimbat “strategia” cu nemancatul/mancatul unui fruct seara, fara insa a creste numarul zilnic de calorii - in al treilea rand.
As mai lua-o de la capat? Chiar o voi lua, si de data asta cu mai mult succes cred, evitand pe cat posibil greselile pe care le-am facut.
Probabil ca pierderea kilogramelor o voi face mai lent acum, au mai trecut niste ani si simt ca organismul nu mai este la fel de rezistent la “socuri”.
No comments:
Post a Comment