Pentru ce o alimentatie vegetariana?
Intr-o perioada in care ma cam ajunsese oboseala si nu mai stiam ce sa fac, un bun prieten m-a sfatuit sa elimin carnea din alimentatie si sa “vezi cum e. Eu nu mai mananc carne de peste un an si ma simt excelent!”
A urmat o perioada de aproximativ 3 ani – 3 ani si jumatate in care am urmat calea alimentatiei lacto-vegetariene, perioada in care chiar m-am simtit excelent.
Care au fost efectele:
- mai multa energie si o mai buna capacitate de concentrare;
- scaderea necesarului de somn de la 8-9 ore la 7-8 ore pe noapte;
- rezistenta considerabil mai mare la stres;
- rezistenta crescuta la efort fizic.
Inainte de a face aceasta schimbare m-am informat cat am putut de bine, atat de la prietenul mai sus amintit, cat si de la medicul de familie; cu toate acestea, au fost si destule lucruri pe care le-am invatat pe parcurs, din propria experienta.
Ce trebuie sa iei in considerare daca te hotarasti sa urmezi aceasta cale:
1) – foarte important este sa asiguri corpului tau proteine de calitate si in cantitatea corecta, fara a creste aportul de calorii. Pentru acest scop, cele mai utile alimente sunt: branza proaspata de vaci, iaurtul (atentie la iaurt, sa nu fie foarte gras), ouale, lintea (fierbe repede si are un gust de care oricine se va indragosti), soia (folositi soia boabe, de la plafare; se fierbe foarte greu: dupa o noapte de lasat la muiat, tot trebuie fiarta in 2-3 ape, minim 6-7 ore in total; daca aveti timp pentru asa ceva, chiar merita!), nucile (desi au si un continut caloric ridicat, grasimea lor este foarte sanatoasa), fasolea. Dintre acestea, campioni la raportul proteine/calorii sunt: branza de vaci (17-19g proteine/95-100 kcal/100g produs), soia (34-38g proteine/340-360 kcal/100g produs uscat) si lintea (24-26g proteine/330-350 kcal/100g produs uscat). O alimentatie corecta presupune, in conditiile unui efort fizic moderat si a unei mase corporale normale, un aport proteic intre 1 si 1,2g/kg corp la barbat (adult) si intre 0,9 si 1,1g/kg corp la femeie. Calitativ, cele mai valoroase proteine se gasesc in lactate;
2) – pofta de dulciuri va scadea intr-o oarecare masura; nu este motiv de ingrijorare, in general renuntarea la carne duce la o nevoie ceva mai redusa de glucide;
3) – renuntand la carne, pierzi o sursa importanta de vitamine din complexul B, esentiale pentru buna functionare a creierului, dar si a muschilor. Lactatele contin B-uri, dar este bine sa apelezi si la fainoase integrale (paine si paste integrale) pentru vitaminele din complexul B. Produse care pot fi folosite ca suplimente pentru vitaminele din complex B sunt drojdia de bere si catina;
4) – nu abuza de consumul oualor, care au o cantitate mare de albumine (proteine care ajung sa ocupe un loc predominant in compozitia proteica a sangelui, dar care nu trebuie consumate in exces). 4-5 oua pe saptamana este in regula, pentru o persoana sanatoasa care consuma si lactate (sau chiar mai multe oua, daca nu prea consumati lactate).
De ce am renuntat la alimentatia lacto-vegetariana “exclusiva”?
Neavand timp pentru prepararea mancarii, alimentatia mea in acea perioada s-a bazat pe lactate si paine/paste integrale, consumul de soia, linte, fasole fiind unul redus. Problema a aparut iarna, cand organismul “protesteaza” daca mananci mai mult mancare rece (de la frigider), in cantitati mari (fiindca branza si iaurtul trebuie mancate in cantitati relativ mari ca sa iti asigure nutrientii necesari). Preparatele din carne, chiar reci fiind, pot fi consumate in cantitati mai mici; in plus, mai sunt si conservele de peste, care nu trebuie sa stea la rece. In prezent consum putina carne, mai mult iarna si pestele face peste 50% din total “carnarii”.
Wednesday, October 29, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment